Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hladovkou proti korupci!

Korupce je v současnosti horké téma u nás i ve světě. Její krása je v tom, že má rozdílné formy a pro každý stát je něčím specifická. Styčné body však najdeme – jakási nedůvěra ve stát, společenská frustrace a špatný systém kontroly, který korupci krmí dosyta. Aby bylo jasno – nikomu snad nejde o vyhladovění korupce jako takové, nicméně snaha o omezení jídelníčku korupčníků by byla určitě na místě..

Korupce po indicku

V Indii jsem strávil krátkou dobu, sedm týdnů, přesto jedním z prvních zážitků bylo setkání s drobnou formou korupce na letišti v Bombaji, kdy jeden z cestujících odkráčel se svými kufry, manželkou a zaměstnancem letiště do ústranní a po krátké hádce mu podstrčil pár bankovek, aby pak mohl dál spokojeně pokračovat v cestě. Při návštěvě Baby Taj v Agře jsem měl radost z krásně zdobené vstupence, kterou mi posléze muži u vstupu zabavili; podobná věc se stala při odjezdu z vyhlídky na zadní stranu Taj Mahalu – tentokrát chtěl vstupenku řidič rikši, který tvrdil, že ji potřebuje na zaplacení parkovného. Dovedu si představit, že se touto formou sběratelství dá docela dobře přivydělat. Nicméně, oproti policistům, se jedná jen o pár halířů – rikšové platí policii a inspektorům ročně stovky tisíc, stejně jako řidiči kamionů. Korupce všedního dne je jen předzvěstí korupce daleko hlubší. Špatný stav infrastruktury, nafouklá byrokracie, nefunkční právní systém – všechny jsou spojeny s korupcí. Viděl někdo z nás korupci všedního dne? Ano, každý z nás ví téměř jistě, že je Bárta korupčník, stejně jako Vondra, Drobil, Gross, Langer a mohli bychom pokračovat dále, novinové titulky nových afér nás už ani nepřekvapí, přičemž v porovnání s Indií, Ukrajinou a mnohými dalšími zeměmi máme proti korupci relativně navrch. Jde jen o to začít trochu cvičit, ať je naše země o pár kil korupce lehčí.

Když nefungují instituce

Indický autor Das zdůrazňuje, že zkorumpovanost není prvotní lidská povahová vlastnost, spíše je to projev nefungujících institucí. K tomu, aby byla nastartována změna, je potřeba reforma systému – zejména pak zdůrazňuje funkci managementu a kontroly– rozdělení pravomocí a zefektivnění procesů. To je ovšem běh na dlouhou trať, zvláště pak v miliardové zemi. Snahy o zavedení protikorupčních zákonů sahají více jak půlstoletí zpět – v 60. letech byl prosazován první lokpalský zákon (lokpal v sanskritu = ochránce lidu) – a jsou dnes stále aktuální. Anna Hazare po týdnech hladovky získal první příslib přijetí zákona a většina veřejnosti si určitě přeje, aby byl schválen. Skeptikové namítají, že samotné schválení v zásadě nic nezmění, ale je to podobná logika jako když čeští politici tvrdí, že rušit akcie na doručitele v listinné podobě nemá smysl – korupčníci si přece vždycky najdou skulinku. Ano, na co si zamykat kola, když nám je stejně zloděj ukradne..(a nebylo by nakonec nejlepší řešit situaci jako v Genesis 6:12?)

Korupční dieta

Přes mnohá povzdechnutí však existují způsoby, jak korupci mírnit – a to zejména tím, že ji přestaneme brát jako bájnou příšeru (která má opravdu mnoho hlav a je ve své abstrakci nezničitelná), ale spíše se zaměříme na jednotlivé kroky, jak ji krotit pomocí kontroly, jak ji zprůhlednit. Nadějným příkladem je např. založení Nadačního fondu proti korupci (http://www.nfpk.cz/) a zIndex – projekt hodnocení zadavatelů veřejných zakázek (http://wiki.zindex.cz/doku.php).

(Jistě by z mnohohlavou příšerou zatočila hladovka Mirka Kalouska přece jen je to muž, který se nebojí odvázat – neúčast na zasedání vlády na protest proti Bátorovi a účast na srazu kokotů jen potvrzují potenciál tohoto schopného politika). Problém tkví v tom, že je tato aktivita politikům poněkud proti srsti a vykrmují dál jak sebe, tak korupci.

 

Autor: Miroslav Mráz | pátek 2.9.2011 10:43 | karma článku: 7,43 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Miroslav Mráz

Na svatební cestu napříč Vietnamem

Vydat se na svatbu našeho kamaráda do protáhlé země poloostrova Zadní Indie bylo spontánní rozhodnutí, kterému zpočátku snad nikdo nevěřil. Když jsme na pražském letišti našívali české vlajky na krosny a listovali ve vietnamském slovníku, bylo jasné, že to myslíme smrtelně vážně.

20.10.2013 v 10:00 | Karma: 12,92 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Překládám jedině zdarma, aneb Jak jsem se dostal na TEDActive 2013

Rozhlížím se po velké místnosti, která podezřele nápadným způsobem připomíná styl bradavické Školy čar a kouzel. Pod majestátným lustrem sedí za stoly uspořádanými do písmene U 20 čarodějů-překladatelů z různých koutů světa – od Brazílie, Tuniska, Francie, České republiky, Švédska, Řecka, Ukrajiny, Černé hory, Srbska, Tanzánie, přes Turecko, Arménii, Ázerbájdžán, Indii, až po Čínu a Jižní Koreu. Jsem v záběru kamer a tak neváhám, beru do ruky mikrofon a pronesu dlouhou řadu zaříkadel na výzvu Alanny, která chtěla zopakovat kouzlo, které mě přeneslo až sem – do kalifornské pouště na setkání překladatelů v rámci konference TEDActive: „Vždy jsem byl fascinován myšlenkami a bavilo mě překládání. Chvíli jsem uvažoval o tom, že bych se tím mohl i živit, ale po prvním překladu manuálu k obsluze mikrovlnky jsem změnil názor. V poslední době se má fascinace z myšlenek přesunula na jejich realizaci. Náš první projekt na uspořádání divadelního představení jsme s kamarády ale natolik přestřelili, že bylo nutné ubrat na fantazii. Další akce nám ukázaly, jak těžké je něco měnit. Člověk se ale nemůže po prvním střetnutí svých myšlenek s realitou, ve kterém má realita mírně navrch, podělat. Začal jsem proto hledat inspiraci, něco, co by mi pomohlo udržet nadšení a mírnou naivitu a zároveň motivovalo úspěchem jiných. A tak jsem narazil na TED.“

11.3.2013 v 10:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Komparativní výhoda ve vánočním hávu

Sedím právě na letišti, přede mnou hraje čtyřicetičlenný dětský orchestr vánoční (americké) písně a dopadá na mě jistá nostalgie. A protože jsem zároveň po čtyřech letech studia ekonomie konečně skutečně pochopil, resp. přijal, myšlenku komparativní výhody, rád bych vánoční tématiku spojil právě s ní.

16.12.2012 v 10:00 | Karma: 7,27 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Chceme šetřit? Legalizujme drogy!

Nechvalně proslulá prohibice alkoholu z dvacátých a třicátých let v Americe jen zesiluje hlasy mnohých ekonomů prosazujících legalizaci drog. Ušetříme tak až 46 miliard dolarů! A to není vše, milé drogy ještě zdaníme a to nám přinese do kapsy dalších 15 miliard! Přes čtyřicet let trvající válka proti drogám nás stála přece zbytečně moc a jediný její pozitivní efekt je nižší úroveň spotřeby. Ba naopak prohibice přináší jen samá negativa - vyšší míru násilí (vysoká cena dovádí závislé k prostituci a dalším zločinům), korupci apod. Milton Friedman na sklonku svého života dokonce říkal: „Legalizujte drogy a bude tu dvakrát míň věznic a vězňů.“

9.11.2011 v 20:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Budoucnost eurozóny

Nad Evropou se vznáší černé mraky, v sázce je nejen budoucnost Řecka, ale i samotného eura. Po letech vyplývá na povrch, že je řecký dluh prolezlý Evropou jako krkovička a zejména centrální lídři ve snaze spasit eurozónu čelí dvěma obrovským výzvám – hasit fiskální požár a zároveň určit směr dalšího vývoje. Na otázku, jestli by jím byla hlubší integrace EU hledali v rámci Masarykových debat odpověď dva týmy řečníků.

3.11.2011 v 20:00 | Karma: 8,84 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Student, renesanční kulturista, člen Přátel Černého macaráta.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky