Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zamilovaná ekonomie a mýtus ekonomického růstu

Určitě jste byli za svůj život několikrát zamilováni, na první vztahy a zážitky s vašimi „láskami“ asi nikdy nezapomenete. Láska je pro většinu z nás něčím nenahraditelným, stojí za našimi rozhodnutími, pod jejím vlivem jsme schopni udělat cokoli. V ekonomii a společnosti hraje láska velmi důležitou roli.

 

Romantické vzplanutí[1]

Pro toho, kdo prožívá jev zvaný romantická láska (romantické vzplanutí), je typické, že na objektu lásky vnímá (nevědomě, ale i naprosto vědomě) pouze omezený počet charakteristik (vlastností) jako prostředek k vytouženému cíli. Není divu, že romantická láska netrvá dlouho, protože v průběhu zpracování silně subjektivních charakteristik a určování vysněných cílů dochází k mnoha nepřesnostem. Idea jevu romantické lásky není omezena pouze na vybírání partnerů, ale probíhá v jakékoli situaci kde je přítomna nejistota. Romantická láska nám tedy může poskytnout vhled do obecných jevů tím, že vnáší do zavedeného systému změnu.

Pokud se máme rozhodovat v situaci, kdy známe všechny alternativy, následky jednotlivých alternativ a jejich pravděpodobnost, nemáme větší problém se rozhodnout. Stále existuje jisté riziko, je však minimální. Nicméně rozhodování v „zamilovanosti“ není úplně optimální. Dopouštíme se při něm tří zásadních chyb – podceňujeme alternativy, o kterých sice víme, ale přehlížíme je (Jana je sice někdy hodně jízlivá, ale když já ji tak miluji..), následky našeho jednání si značně idealizujeme (založím občanské sdružení a zachráním svět!), zatřetí přeceňujeme hodnotu některých následků (To byla ale jízda! Všechny jsem kolem sebe bavil, byl jsem král večera!) a vědomě podceňujeme hodnotu jiných (Sice jsem se totálně zbořil a udělal si trochu ostudu, ale to se zapomene..).

Představme si nyní situaci, kdy o alternativách, následcích a pravděpodobnosti víme minimum – toto je rozhodování za nejistoty, kdy je riziko omylu vysoké. Romantická idealizace nás v takovém případě doslova nabádá, abychom riskovali, nebo chcete-li jednali kreativně/přišli s něčím „novým“. Kreativní jednání obnáší složené riziko, které se v případě selhání vůbec nemusí vyplatit – je zatraceně drahé (např.  odhalení nevěry v jinak spokojeném manželství, muži se dopouštějí nevěry i přestože jsou spokojení - že by za to mohl jejich větší sklon k romantice?..). Takové jednání je většinou nevratitelné, nebo nás stojí hodně. „Nevěrníci“ podcenili pravděpodobnost neúspěchu (zjištění nevěry) a přecenili šanci úspěchu (milenka v práci, teplá večeře doma). Otázkou pak je – stálo ono chvilkové povyražení za to? Odpověď nechávám na vás.

Na obhajobu romantické idealizace musíme říct, že bez ní by stěží došlo k novým podnětům a objevováním dosud neobjevených možností. S chladnou hlavou bychom za normálních okolností do rizikových situací nešli, ale také bychom nikdy neobjevili nové poznatky a možnosti řešení. Jak říká Keynes: "Kdyby v lidské přirozenosti nebyla touha riskovat, člověk by nepociťoval žádné uspokojení ve stavění továren, železnic, dolů či farem, následkem chladné kalkulace by došlo jen ke zlomku investic."

Jako typický příklad uzavřeného systému s prvkem jistoty nám poslouží farma s krávami (na první pohled poněkud neromantická představa, povolte fantazii a nejen romantickými představami se to jen hemží). Pokud jsou všechny zdroje plně využity, počet krav nemůže vzrůst bez zvětšení pastevní plochy. Pastevní plochu nezvýšíme bez dostatku hnojiva. Smyčku uzavřeme tím, že množství hnojiva závisí na počtu dobytka. Jakákoli kombinace, která by se snažila narušit předchozí souvztažnost by zřejmě skončila suboptimálním rozvržením. Změna ovšem nastává, když na scénu vstoupí umělá hnojiva. Ty s sebou přináší příslib navýšení dobytka nezávisle na množství hnoje, které vytvoří, stejně tak jako neznámá vedlejší rizika. Bez dávky romantické idealizace bychom zřejmě riziko nepodstoupili.

Láska a zamilovanost v manželství?

Zamilování se stalo v moderní době hlavní strategií ve výběru partnerů. Známe to z vlastní zkušenosti – pokud tam není ta jiskra, asi to pravá láska nebude – láska na první pohled (sexuální, estetická či emocionální přitažlivost) dotyk, poslech apod. Některé kultury (nejen americká, ale hlavně ta) staví zamilovanost na přední místo ve výběru partnera, naproti tomu v kmenech, ale i jiných tradičních kulturách, je výběr partnera spjat zejména s ekonomickými úvahami.[2]

Statisticky jsou manželství založené následkem „ohnivého vzplanutí“ často rozváděna (můžeme se teď dohadovat, jestli je to tím, že se mění hodnoty a společnost se vyvíjí dynamičtěji.. a propos – jak jsme na tom vlastně s láskou v manželství?). Vypovídá vysoká míra rozvodovosti o nedostatečnosti rozhodování „pokus, omyl“ nebo je jednoduše odrazem vysoké ceny za nevědomost (vědomá, či nevědomá) a „omyl v zamilovanosti“ v podmínkách nejistoty?

Facebooková seznamka

V minulosti byla manželství často uzavírána dopředu, využívali se tzv. match-makeři (dohazovači). Manželé žili v posvátném svazku bez lásky, přesto však manželství dokázala fungovat. Optimální řešení z ekonomického hlediska (a teď se ekonomie doslova obnaží) by bylo, kdyby existoval trh s „láskou“ (facebook se mi jeví jako novodobý trh, z mé pozice hlavně s ženským masem, jednotliví muži, nevím teď jak ženy, sedí za obrazovkou a snaží se získat co nejvíce informací o objektu vášně, touhy – láska na první proklik) za předpokladu minimálního úniku informací a vysoké konkurence. Kupující by udali své preference a charakteristiky a nabízející totéž. Kupující by se mohl rozhodovat z několika optimálních variant, aniž by se musel dopředu k něčemu zavazovat, to samé na straně nabízejících. Riziko by bylo sníženo na minimum, kdyby o sňatku rozhodla třetí nezávislá osoba – přidělovač, který by měl dostatek zkušeností, vyhnul by se romantické idealizaci, ale zároveň by mu na osudu nově oddaných záleželo (něco podobného však stále existuje mezi přáteli)

Romantická láska většinou možnosti nezávislého simultánního výběru partnerů zamezuje. Výběr partnera je v tomto smyslu podobný situaci, kdy vám obchodník nabízí vysokou slevu s podmínkou, že musíte nakoupit hned na místě. Za hodinu už by totiž mohlo být pozdě.

Opět se dostáváme k otázce, zda se rozhodování pod vlivem romantické lásky vyplatí, tentokráte při výběru partnera. Proti stojí celá lidská historie. Je tak dost možné, že ono moderní paradigma výběru partnera už bylo v minulosti několikrát zamítnuto jako neefektivní. V potaz musíme rovněž brát možnost, že moderní výběr partnera je pouze následek něčeho mnohem většího.

 

Konec první části

 

 

[1] Článek vznikl z velké části jako překlad práce K.K. Funga On Romantic Love – An Analysis of Open System Economic Behavior

[2] pokud máte chuť ztratit pár vzácných chvil, které byste jinak mohli věnovat lásce, a dozvědět se něco víc  o společnosti a manželství, pročtěte A. Giddense.

Autor: Miroslav Mráz | pátek 4.3.2011 8:44 | karma článku: 6,94 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Miroslav Mráz

Na svatební cestu napříč Vietnamem

Vydat se na svatbu našeho kamaráda do protáhlé země poloostrova Zadní Indie bylo spontánní rozhodnutí, kterému zpočátku snad nikdo nevěřil. Když jsme na pražském letišti našívali české vlajky na krosny a listovali ve vietnamském slovníku, bylo jasné, že to myslíme smrtelně vážně.

20.10.2013 v 10:00 | Karma: 12,92 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Překládám jedině zdarma, aneb Jak jsem se dostal na TEDActive 2013

Rozhlížím se po velké místnosti, která podezřele nápadným způsobem připomíná styl bradavické Školy čar a kouzel. Pod majestátným lustrem sedí za stoly uspořádanými do písmene U 20 čarodějů-překladatelů z různých koutů světa – od Brazílie, Tuniska, Francie, České republiky, Švédska, Řecka, Ukrajiny, Černé hory, Srbska, Tanzánie, přes Turecko, Arménii, Ázerbájdžán, Indii, až po Čínu a Jižní Koreu. Jsem v záběru kamer a tak neváhám, beru do ruky mikrofon a pronesu dlouhou řadu zaříkadel na výzvu Alanny, která chtěla zopakovat kouzlo, které mě přeneslo až sem – do kalifornské pouště na setkání překladatelů v rámci konference TEDActive: „Vždy jsem byl fascinován myšlenkami a bavilo mě překládání. Chvíli jsem uvažoval o tom, že bych se tím mohl i živit, ale po prvním překladu manuálu k obsluze mikrovlnky jsem změnil názor. V poslední době se má fascinace z myšlenek přesunula na jejich realizaci. Náš první projekt na uspořádání divadelního představení jsme s kamarády ale natolik přestřelili, že bylo nutné ubrat na fantazii. Další akce nám ukázaly, jak těžké je něco měnit. Člověk se ale nemůže po prvním střetnutí svých myšlenek s realitou, ve kterém má realita mírně navrch, podělat. Začal jsem proto hledat inspiraci, něco, co by mi pomohlo udržet nadšení a mírnou naivitu a zároveň motivovalo úspěchem jiných. A tak jsem narazil na TED.“

11.3.2013 v 10:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Komparativní výhoda ve vánočním hávu

Sedím právě na letišti, přede mnou hraje čtyřicetičlenný dětský orchestr vánoční (americké) písně a dopadá na mě jistá nostalgie. A protože jsem zároveň po čtyřech letech studia ekonomie konečně skutečně pochopil, resp. přijal, myšlenku komparativní výhody, rád bych vánoční tématiku spojil právě s ní.

16.12.2012 v 10:00 | Karma: 7,27 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Chceme šetřit? Legalizujme drogy!

Nechvalně proslulá prohibice alkoholu z dvacátých a třicátých let v Americe jen zesiluje hlasy mnohých ekonomů prosazujících legalizaci drog. Ušetříme tak až 46 miliard dolarů! A to není vše, milé drogy ještě zdaníme a to nám přinese do kapsy dalších 15 miliard! Přes čtyřicet let trvající válka proti drogám nás stála přece zbytečně moc a jediný její pozitivní efekt je nižší úroveň spotřeby. Ba naopak prohibice přináší jen samá negativa - vyšší míru násilí (vysoká cena dovádí závislé k prostituci a dalším zločinům), korupci apod. Milton Friedman na sklonku svého života dokonce říkal: „Legalizujte drogy a bude tu dvakrát míň věznic a vězňů.“

9.11.2011 v 20:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Budoucnost eurozóny

Nad Evropou se vznáší černé mraky, v sázce je nejen budoucnost Řecka, ale i samotného eura. Po letech vyplývá na povrch, že je řecký dluh prolezlý Evropou jako krkovička a zejména centrální lídři ve snaze spasit eurozónu čelí dvěma obrovským výzvám – hasit fiskální požár a zároveň určit směr dalšího vývoje. Na otázku, jestli by jím byla hlubší integrace EU hledali v rámci Masarykových debat odpověď dva týmy řečníků.

3.11.2011 v 20:00 | Karma: 8,84 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Student, renesanční kulturista, člen Přátel Černého macaráta.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky