Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nesnášíme cikány

„Jsou líní, nepřizpůsobiví, nikdy nebudou pracovat, kradou a jinak to ani nikdy nebude – vždyť to trvá už víc jak 50 let a s nic se nezměnilo..“ tak zní argumenty lidí, se kterými jsem se v poslední době bavil o romské problematice. Hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl napsat článek na tak ožehavé téma je ten, že výše zmiňované argumenty používá široké spektrum lidí – od teenagerů až po důchodce. Z jejich výpovědí jde cítit averze až nenávist. Ona jasnost a jistota v jejich tvrzení mě zaráží, protože považuji přílíš jasná tvrzení za nezřejmá.[1] Pojďme se nyní krátce a zjednodušeně podívat na romskou problematiku. (Tento článek berte jako podnět, impuls pro zamyšlení. Pro ty, co by chtěli proniknout hlouběji, doporučuji knihu Dr. Horváthové)

Prohlubujme to, co nás spojuje,

překonávejme to, co nás rozděluje,

uchovávejme to, co nás rozlišuje.

Bernard z Clairvaux, 1091–1153,

francouzský teolog a mystik[2]

 

Historie Romů

Romové přišli do Evropy (Balkán, jižní Evropa) v 8. století z Indie, kterou díky kastovnictví opustili. Do střední a východní Evropy se dostali kolem 15. století a byli tehdy vítanými hosty pro svou zcestovalost, znali spoustu novinek ze světa, stejně jako pro hudební nadání a slušnou dovednost v kovařině. Později začali být méně oblíbenými, obyvatelům vadily jejich drobné krádeže. Z tohoto období možná pochází ono známé spojení: „Cikáni kradou.“ Vraťme se nyní na chvíli do současnosti. Ačkoli krádeže (drobné a menší – jízdní kolo, kov do sběru) na straně Romů nelze popřít, tak v situaci, kdy v malém i velkém kradou všechny vrstvy společnosti, kdy ze všech stran slyšíme slovo „korupce“ a „jak my s ní zatočíme“, astronomické částky státního rozpočtu nadále mizí neznámo kam, pozbývá tato stížnost patřičnosti.

Již v zákonech a nařízeních pro četnictvo z roku 1888 jsou Romové označováni za cizince, s jejichž zlořády se mají vypořádávat četníci spolu s obcemi. Čili romská problematika u nás existuje nejméně sto let a přetrvává doposud. Za první republiky byli Romové evidováni, čehož později zneužili nacisté a z původních osmi tisíc jich na našem území zůstalo necelý tisíc. Možná i zde můžeme vidět důvod, proč se Romové často ke své národnosti nehlásí.

Romové v 50. letech opět čelí podobnému problému, který stál za jejich odchodem z Indie – nyní jejich kočovný styl života neseděl komunistickému zřízení. Komunisté Romy „přesídlili“ do měst a vesnic po celém území státu za účelem jejich asimilace. Toto řešení nebylo příliš úspěšné a problém začlenění je dodnes aktuální. Integrovaní Romové (zní to strašně) se většinou ke svému původu nehlásí. Podobně je tomu ale i u dalších minoritních skupin – např. vysokoškolsky vzdělaní Afroameričané ve Spojených státech. Ti přejímají nejen kulturní zvyklosti, ale i životní hodnoty jejich „bílých“ spolužáků, nicméně často čelí vnitřnímu boji – potlačují své kulturní kořeny a mentalitu, přetrhávají sociální vazby. (Michelle Obamová na podobné téma napsala bakalářskou práci) My většinou nad takovou věcí mávneme rukou – jsme přece silní a pokud chceme uspět, musíme se se vším poprat. Barva naší pleti nám totiž téměř nikdy v ničem nebránila. (inspirace: proslulá báseň R. Kiplinga The White Man's Burden - Břímě bílého muže)

 

Romská problematika[3]

Mezi hlavní příčiny střetů, hádek a přímé nenávisti patří, pomineme-li motivy čistě rasistické, spory okolo bydlení a špatná zkušenost běžných styků. Romské rodiny často dům či byt tzv. „vybydlí“ a utváří ghetta složená z jednotlivých sídlišť. Okolní obyvatelé si často stěžují na hluk, nepořádek, dochází ke střetu dvou neslučitelných životních stylů. Přidáme-li k tomu neschopnost úřadů potíže adekvátně řešit a dojmy ze setkávání s „cikány“ na ulici („Špinavá chátra pokřikující nadávky a pohoršující okolí..“), jsou příčiny hrozby otevřeného konfliktu už docela jasné. Pobírání sociálních dávek budí u mnohých "poctivě pracujících" nelibost. Velký problém je rovněž vzdělanost Romů, na kterou se v rodinách neklade velký důraz (resp. zprvu veliký, následně ale frustrací opadá). Většina Romů chodí do zvláštních škol a postrádají tak v dnešním světě potřebnou kvalifikaci.

 

Nástin v tápání

Zvrátit či alespoň zlepšit naše vzájemné vztahy půjde dost možná přetěžko, přesto stále existuje možnost pokusit se navázat alespoň nějaký kontakt, najít v sobě porozumění. Třeba se nic zásadního nezmění, ale bez pokusu se nikam neposuneme. Zodpovědnost leží jak na většinovém obyvatelstvu, tak na romské komunitě - absence komunikace je zde více než zřejmá.

 

Makropohled

Vnímejme také romskou problematiku v širších souvislostech – problematika soužití národnostních menšin se stala ve 20. století zvláště tragickou – nejen v případě nacistické genocidy a komunistického sociálního inženýrství, ale také otroctví, lynčování černochů, segregace..

Zamysleme se a snažme se o problémech mluvit a řešit je ("romská problematika" není pouze problém Romů, ale i problém většinové společnosti), protože mlčet můžeme o všem.

 

[1] Willy Brandt o přesvědčení a pravdě říká: „Rozlučme se s jednou Pravdou a naučme se žít s pravdami.“

[2] HORVÁTHOVÁ, Jana. Kapitoly z dějin Romů. Člověk v tísni. Praha : Lidové noviny, 2002. 84 s.

[3] FIGURA, Roman. Přátelé Černého macaráta, o.s.

Autor: Miroslav Mráz | čtvrtek 24.2.2011 9:43 | karma článku: 10,92 | přečteno: 2025x
  • Další články autora

Miroslav Mráz

Na svatební cestu napříč Vietnamem

Vydat se na svatbu našeho kamaráda do protáhlé země poloostrova Zadní Indie bylo spontánní rozhodnutí, kterému zpočátku snad nikdo nevěřil. Když jsme na pražském letišti našívali české vlajky na krosny a listovali ve vietnamském slovníku, bylo jasné, že to myslíme smrtelně vážně.

20.10.2013 v 10:00 | Karma: 12,92 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Překládám jedině zdarma, aneb Jak jsem se dostal na TEDActive 2013

Rozhlížím se po velké místnosti, která podezřele nápadným způsobem připomíná styl bradavické Školy čar a kouzel. Pod majestátným lustrem sedí za stoly uspořádanými do písmene U 20 čarodějů-překladatelů z různých koutů světa – od Brazílie, Tuniska, Francie, České republiky, Švédska, Řecka, Ukrajiny, Černé hory, Srbska, Tanzánie, přes Turecko, Arménii, Ázerbájdžán, Indii, až po Čínu a Jižní Koreu. Jsem v záběru kamer a tak neváhám, beru do ruky mikrofon a pronesu dlouhou řadu zaříkadel na výzvu Alanny, která chtěla zopakovat kouzlo, které mě přeneslo až sem – do kalifornské pouště na setkání překladatelů v rámci konference TEDActive: „Vždy jsem byl fascinován myšlenkami a bavilo mě překládání. Chvíli jsem uvažoval o tom, že bych se tím mohl i živit, ale po prvním překladu manuálu k obsluze mikrovlnky jsem změnil názor. V poslední době se má fascinace z myšlenek přesunula na jejich realizaci. Náš první projekt na uspořádání divadelního představení jsme s kamarády ale natolik přestřelili, že bylo nutné ubrat na fantazii. Další akce nám ukázaly, jak těžké je něco měnit. Člověk se ale nemůže po prvním střetnutí svých myšlenek s realitou, ve kterém má realita mírně navrch, podělat. Začal jsem proto hledat inspiraci, něco, co by mi pomohlo udržet nadšení a mírnou naivitu a zároveň motivovalo úspěchem jiných. A tak jsem narazil na TED.“

11.3.2013 v 10:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Komparativní výhoda ve vánočním hávu

Sedím právě na letišti, přede mnou hraje čtyřicetičlenný dětský orchestr vánoční (americké) písně a dopadá na mě jistá nostalgie. A protože jsem zároveň po čtyřech letech studia ekonomie konečně skutečně pochopil, resp. přijal, myšlenku komparativní výhody, rád bych vánoční tématiku spojil právě s ní.

16.12.2012 v 10:00 | Karma: 7,27 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Chceme šetřit? Legalizujme drogy!

Nechvalně proslulá prohibice alkoholu z dvacátých a třicátých let v Americe jen zesiluje hlasy mnohých ekonomů prosazujících legalizaci drog. Ušetříme tak až 46 miliard dolarů! A to není vše, milé drogy ještě zdaníme a to nám přinese do kapsy dalších 15 miliard! Přes čtyřicet let trvající válka proti drogám nás stála přece zbytečně moc a jediný její pozitivní efekt je nižší úroveň spotřeby. Ba naopak prohibice přináší jen samá negativa - vyšší míru násilí (vysoká cena dovádí závislé k prostituci a dalším zločinům), korupci apod. Milton Friedman na sklonku svého života dokonce říkal: „Legalizujte drogy a bude tu dvakrát míň věznic a vězňů.“

9.11.2011 v 20:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Mráz

Budoucnost eurozóny

Nad Evropou se vznáší černé mraky, v sázce je nejen budoucnost Řecka, ale i samotného eura. Po letech vyplývá na povrch, že je řecký dluh prolezlý Evropou jako krkovička a zejména centrální lídři ve snaze spasit eurozónu čelí dvěma obrovským výzvám – hasit fiskální požár a zároveň určit směr dalšího vývoje. Na otázku, jestli by jím byla hlubší integrace EU hledali v rámci Masarykových debat odpověď dva týmy řečníků.

3.11.2011 v 20:00 | Karma: 8,84 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Student, renesanční kulturista, člen Přátel Černého macaráta.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky